Євшан-зілля

Вересень 16, 2011

Їстівні гриби України

Березовик, підберезовик, бабка темна

Підберезовик, бабка темна

Місцева назва – підберезовик.

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте переважно в березових і мішаних (з березою) лісах; у травні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Заготовляють на Поліссі. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують, солять.

Білий гриб, боровик

Боровик

Зустрічається по всій Україні: росте у листяних (під дубом, буком, грабом, березою, ліщиною) і хвойних (під сосною, ялиною) лісах; у червні – жовтні. Найкращий з відомих їстівних грибів. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Містить алкалоїд герцинін (властивий також столовим бурякам). Заготовляють у Прикарпатті та на Поліссі.

На білий гриб схожий неїстівний гриб гірчак, який відрізняється тим, що спори у нього рожеві, сітка на ніжці чорна, м’якуш дуже гіркий.

Боровик жовтий

Боровик жовтий

Поширений на Поліссі, у Прикарпатті та в Лісостепу. Росте у листяних і мішаних лісах, під дубом; у липні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим, про запас сушать.

Боровик жовто-коричневий синіючий,

боровик укорінений

Боровик укорінений

Поширений на Поліссі, у Прикарпатті та в Лісостепу. Росте у листяних (дубових, переважно букових) лісах; у червні – жовтні. Прекрасний їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.

Боровик королівський

Боровик королівський

Поширений у Прикарпатті. Росте в листяних (переважно букових) лісах на вапнякових ґрунтах; у червні – вересні. Рідкісний цінний їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.

Гігрофор золотистий

Гігрофор золотистий

Місцева назва – мокриця золотиста.

Поширений по всій Україні. Росте у листяних (букових, дубових), рідше хвойних лісах; у серпні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Гігрофор модриновий

Мокриця модринова

Місцева назва – мокриця модринова.

Росте у модринових лісах; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Гігрофор пізній

Мокриця бура

Місцева назва – мокриця бура.

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у соснових лісах, здебільшого групами; у вересні – листопаді. Зустрічається часто. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, а також сушеним.

Гігрофор ранній

Гігрофор ранній

Поширений по всій Україні. Росте у хвойних та листяних, переважно гірських лісах; рано навесні, їстівний гриб високої якості. Використовують свіжим.

Гігрофор сирожкоподібний

Мокриця червона

Місцева назва – мокриця червона.

Поширений на Поліссі, у Прикарпатті та Лісостепу. Росте в листяних лісах; у серпні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Гіропор березовий синіючий, синяк

Синіючий синяк

Росте у листяних і мішаних лісах, переважно під березою, у червні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Гнойовик білий

Гноївка біла

Місцева назва – гноївка біла.

Зустрічається по всій Україні. Росте у лісонасадженнях, на відкритих угноєних місцях, групами; у липні – листопаді. Добрий їстівний гриб у молодому стані. Використовують свіжим: при вживанні разом з алкоголем викликає отруєння.

Гнойовик чорнильний

Гнойовик чорнильний

Зустрічається по всій Україні. Росте на угноєному ґрунті, здебільшого у траві, часто край дороги; у травні – листопаді. Добрий їстівний гриб у молодому стані, але при вживанні разом з алкоголем викликає отруєння.

Гриб зимовий

Гриб зимовий

Місцева назва – лубинка зимова.

Зустрічається по всій Україні на пеньках та стовбурах листяних, зрідка хвойних дерев; групами; у вересні – грудні. Добрий їстівний гриб у молодому стані (їстівна лише шапка). Використовують свіжим та сушеним.

Гриб-зонтик великий

Гриб-зонтик великий

Місцева назва – ковпак високий.

Зустрічається по всій Україні: в лісах, парках і садах, край доріг, на галявинах, іноді групами; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим (лише шапки молодих грибів).

Гриб-зонтик червоніючий

Гриб-зонтик червоніючий

Зустрічається по всій Україні: у лісах, парках і садах; у жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Дощовик їстівний

Дощовик їстівний

Місцева назва – курявка, порхавка.

Зустрічається по всій Україні. Росте у листяних і хвойних лісах, степах, на луках; з весни до осені. Дуже добрий їстівний гриб у молодому стані, поки м’якуш білий. Використовують гриб свіжим і тільки в день збирання, поки м’якуш чисто-білий.

Ентолома садова їстівна

Ентолома садова їстівнаПоширена в Лісостепу та Степу. Росте в садах, полезахисних смугах, у насадженнях абрикос, зрідка під іншими кісточковими; навесні. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим.

Заячий гриб, гіропор каштановий

Гіропор каштановий

Росте у хвойних, листяних і мішаних лісах. Поширений на Поліссі та в Прикарпатті; у серпні – вересні. Використовують свіжим.

Клітоцибе бокалоподібний, грузлик бокалоподібний

Грузлик бокалоподібний

Поширений у Лісостепу, на Поліссі та в Закарпатті. Росте у лісах, на галявинах, серед мохів, на трав’янистих місцях, зрідка на гнилій деревині; у вересні – листопаді, їстівний гриб. Використовують свіжим.

Клітоцибе величезний, грузлик величезний

Грузлик величезний

Поширений у Криму та в Карпатах. Росте у хвойних та мішаних, переважно гірських лісах, на галявинах і пасовищах, великими групами, утворюючи так звані “відьмині кільця”; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим.

Ковпак

Панчішка

Місцева назва – панчішка.

Поширений на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у хвойних лісах; у серпні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.

Лепіота червонопластинчаста

Ковпак червонопластинчастий

Місцева назва – ковпак червонопластинчастий.

Зустрічається по всій Україні; у мішаних лісах, на галявинах, узліссях, у садах, на полях та на пасовищах; у липні – серпні. Добрий їстівний гриб (форма жовтіюча – неїстівна). Використовують свіжим.

Лепіста фіалкова

Панчішка

Місцева назва – панчішка.

Поширена на Поліссі, у Лісостепу та в Прикарпатті. Росте у листяних лісах, садах, на вологих місцях, луках великими групами; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Лисичка справжня

Лисичка справжня

Поширена по всій Україні. Росте у хвойних і листяних лісих; у липні – листопаді. Добрий їстівний гриб, у м’якуші якого міститься вітамін В2. Використовують свіжим, про запас маринують, солять. Заготовляють у Прикарпатті та в усіх областях Полісся.

До лисички справжньої подібна лисичка несправжня.

Ліофіл зрослий, рядовка зросла

Рядовка зросла

Місцева назва – голубінка зросла.

Поширена на Поліссі і в Прикарпатті. Росте у листяних і хвойних лісах великими тісними групами, в яких ніжки зростаються біля основи; у липні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Ліофіл скупчений, рядовка скупчена

Рядовка скупчена

Зустрічається по всій Україні. Росте в листяних лісах (здебільшого на галявинах), поза лісом на відкритих місцях, великими тісними групами; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Ліофіл травневий, рядовка травнева

Рядовка травнева

Місцева назва – майки.

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у степах, на луках, на пасовищах, в лісах на відкритих місцях; у травні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Маслюк звичайний

Маслюк звичайний

Місцеві назви – козляк, козар.

Зустрічається по всій Україні у хвойних (соснових) і мішаних лісах; у липні – листопаді. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Заготовляють у Прикарпатті, на Поліссі.

Маслюк зернистий

Масляк справжній

Місцева назва – масляк справжній.

Зустрічається по всій Україні у соснових лісах, на піщаних ґрунтах; у червні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб, проте швидко псується. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують.

Маслюк модриновий

Маслюк модриновий

Росте у модринових лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.

Маслюк слизький, маслюк модриновий синіючий

Маслюк модриновий синіючий

Росте у модринових лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Моховик тріщинуватий

Моховик тріщинуватий

Зустрічається по всій Україні. Росте у хвойних та листяних лісах; у липні – жовтні, їстівний гриб низької якості. Використовують свіжим.

Мухомор цезарів

Мухомор Цезарів

Зрідка зустрічається на Закарпатті в дубових і букових лісах; у липні – вересні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, сушеним, маринованим.

Опеньок луговий

Опеньок луговий

Зустрічається по всій Україні. Росте на відкритих трав’янистих місцях, луках, пасовищах; з травня по листопад. Добрий їстівний гриб (їстівна лише шапка). Використовують свіжим та сушеним. Містить лікарські речовини.

Опеньок осінній справжній

Підопеньок, козир

Місцеві назви – підопеньок, козир.

Зустрічається по всій Україні. Росте у листяних і хвойних лісах, садах, на пеньках, стовбурах, корінні дерев та чагарників великими, тісними групами; паразит; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб (їстівна лише шапка). Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.

Розміри і забарвлення гриба дуже мінливі, тому, збираючи його, треба звертати увагу на колір пластинок, щоб помилково не взяти отруйний сірчасто-жовтий несправжній опеньок.

Осиковик, підосоковик, бабка червона

Підосоковик, бабка червона, красноголовець, краснюк

Місцеві назви – красноголовець, краснюк.

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в листяних і мішаних лісах, під осикою та вільхою; у травні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас су­шать, маринують, засолюють. Заготовляють на Поліссі.

Павутинник каштановий слизький

Павутинник каштановий слизький

Зустрічається по всій Україні. Росте у хвойних лісах під соснами, на піщаному ґрунті; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим.

Павутинник мінливий

Павутинник мінливий

Поширений по всій Україні. Росте у хвойних і листяних лісах. Збирають у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Печериця звичайна, печериця степова

Печериця степова, стернівка, печірка

Місцеві  назви  стернівка,  печірка.

Зустрічається по всій Україні: на луках, полях у цілинних степах, групами; у червні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб використовують свіжим, про запас сушать, засолюють маринують, у печериці звичайної виявлено антибіотики з широким спектром дії.

Замість печериці звичайної часом помилково збирають печерицю рудіючу отруйну та смертельно отруйні мухомори – білий смердючий і бліду поганку.

Печериця їстівна

Печериця їстівна

Зустрічається по всій Україні у садибах, у містах на тротуарах, у степах, на полях (на щільному ґрунті); у червні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Печериця польова

Cтерниця, печериця царинкаМісцеві назви – стерниця, печериця царинка.

Зустрічається по всій Україні. Росте у листяних і хвойних лісах, на галявинах, уздовж доріг, у полезахисних смугах, парках, садах, на пасовищах; у червні – жовтні. Збираючи цей гриб, треба звертати увагу на запах м’якуша, щоб не взяти помилково печерицю рудіючу отруйну. Печерицю польову іноді збирачі грибів плутають з смертельно отруйними мухоморами – білим, білим смердючим та блідою поганкою.

Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим. Про запас сушать, солять, маринують.

Печериця садова, печериця двоспорова

Печериця двоспорова

Зустрічається по всій Україні у степах, на пасовищах на садибах, у садах; у липні – листопаді. Штучно культивується на угноєному ґрунті, їстівний гриб. Використовують свіжим про запас сушать.

Печіночниця звичайна

Глива, язця печінкова

Місцеві назви – глива, язця печінкова.

Поширена на Поліссі та в Прикарпатті. Росте в листяних лісах, найчастіше розвивається на живих стовбурах, біля основи стовбурів (у дуплах) старих дубів і буків як паразит; у серпні – жовтні. Молодий гриб добрий їстівний. Використовують його свіжим.

Підвишень

Cадовик, вишняк

Місцеві назви – садовик, вишняк.

Зустрічається по всій Україні: у листяних і мішаних лісах, на галявинах, у садах, на трав’янистих місцях; у червні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.

Плеврот черепичастий

Плеврот черипичастий

Зустрічається по всій Україні. Росте групами на стовбурах листяних, зрідка хвойних дерев; у вересні – жовтні. Вживають у їжу лише молоді гриби, бо старі плодові тіла жорсткі, їстівний гриб. Використовують свіжим і сушеним.

Поліпил зонтичний

Гриб баран

Місцева назва – гриб баран.

Рідкісний гриб. Зустрічається на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у листяних лісах, біля основи стовбурів і пеньків листяних дерев (переважно дуба), на коріннях яких розвивається як паразит; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Польський гриб

Пісочник

Місцева назва – пісочник.

Поширений на Поліссі, в Лісостепу та в Прикарпатті. Росте у хвойних і мішаних (з сосною) лісах, переважно на піщаному ґрунті; у липні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.

Порхавка гігантська

Порхавка гігантська

Зустрічається по всій Україні. Росте у лісах на галявинах, у садах, на луках, у степах рідко; восени. Дуже добрий їстівний гриб лише молодий, поки всередині білий. Використовують свіжим, заготовляють про запас – сушать, порізаний на тонкі частки, лише в день збору, поки м’якуш чисто-білий. У порхавці гігантській виявлено цінний антибіотик кальвацин.

Рижик смачний

Ридз, рижок

Місцева назва – ридз, рижок.

Поширений на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у хвойних лісах; у серпні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють. Рижику властивий цінний антибіотик.

Рядовка зелена, зеленушка

Зеленушка, голубінка зеленувата

Місцева назва – голубінка зеленувата.

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних лісах, на піщаних ґрунтах. Плодові тіла напівзаглиблені в піщаний ґрунт; у вересні – листопаді. Заготовляють на Поліссі. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють, маринують.

Рядовка наземна

Голубінка сіра

Місцева назва – голубінка сіра.

Поширена в Лісостепу, на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у хвойних та мішаних лісах, іноді великими групами; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим та засушують.

Рядовка темно-сіра

Рядовка темно-сіра

Росте на Поліссі у соснових лісах, групами; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Рядовка тополева

Голубінка тополева

Місцева назва – голубінка тополева.

Зустрічається по всій Україні у насадженнях тополі; у серпні – листопаді, їстівний гриб. Використовують свіжим, маринованим, засоленим.

Рядовка тополева зовні схожа на отруйну рядовку червонувато-коричнювату, що росте в соснових лісах під соснами.

Рядовка червона

Рядовка червона

Росте на Поліссі та в Лісостепу у хвойних лісах, під соснами, на піщаних ґрунтах; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Рядовка червонувата

Голубінка червонувата

Місцева назва – голубінка червонувата.

Поширена на Поліссі, у Прикарпатті, в Лісостепу. Росте у листяних, рідше хвойних лісах; у серпні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.

Сироїжка ароматна

Смердюк

Місцева назва – смердюк.

Зустрічається по всій Україні у листяних і хвойних лісах; у липні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим.

Сироїжка бездоганна

Сироїжка бездоганна

Поширена на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних (соснових) та листяних лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим та засолюють.

Сироїжка біла

Сироїжка біла

Рідкісний гриб. Зустрічається на Поліссі та в Лісостепу у листяних і хвойних лісах; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб, використовують свіжим, про запас солять.

Сироїжка болотяна

Сироїжка болотяна

Росте на Поліссі в соснових лісах, на вологих місцях, часто серед чорниці; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим та засолюють.

Сироїжка зелена велика

Сироїжка зелена велика

Зустрічається по всій Україні в листяних (переважно березових) та мішаних (під березою) лісах у серпні – вересні, їстівний гриб. Використовують свіжим або засолюють.

Сироїжка їстівна

Підпенька, голубника

Місцеві назви – підпенька, голубника.

Поширена на Поліссі, в Лісостепу та Прикарпатті. Росте в листяних, зрідка хвойних лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим, про запас сушать, засолюють.

Сироїжка коричнево-лілова

Сироїжка коричнево-лілова

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в листяних або мішаних лісах (під дубом, березою); у серпні – жовтні. Їстівний гриб. Використовують свіжим.

Сироїжка луската, товстуха

Товстуха, щеблячка

Місцева назва – щеблячка.

Поширена на Поліссі та в Лісостепу. Росте у листяних (дубових і березових) та мішаних лісах; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють. 

Сироїжка різнопластинчаста

Сироїжка різнопластинчаста

Поширена у Прикарпатті та на Поліссі. Росте у листяних (переважно букових), зрідка хвойних лісах; у липні – вересні, їстівний гриб. Використовують свіжим та сушать.

Сироїжка світло-жовта

Сироїжка світло-жовта

Зустрічається по всій Україні в листяних лісах (переважно під березою та вільхою), на вогких місцях; у червні – вересні, їстівний гриб. Використовують свіжим.

Сироїжка синьо-зелена

Cироїжка синя

Місцева назва – сироїжка синя.

Поширена у Лісостепу та на Поліссі. Росте у листяних (дубових і букових) лісах; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим і засолюють.

Сироїжка чорно-пурпурова

Сироїжка-чорно-пурпурова

Зустрічається по всій Україні у листяних (букових, дубових) та хвойних (соснових) лісах; у жовтні, їстівний гриб, використовують свіжим.

Спарасис кучерявий, гриб баран

Гриб Баран

Поширений на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у соснових лісах; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб у молодому стані. Використовують свіжим.

Трутовик сірчано-жовтий

Трутовик сірчано-жовтий

Паразитний гриб. Зустрічається по всій Україні. Росте в листяних, зрідка в хвойних лісах на живих і відмерлих стовбурах дерев. Молоді плодові тіла їстівні. Використовують свіжими. Гриб містить антибіотичні речовини.

Хрящ-молочник перцевий

Хрящ-молочник перцевийМісцева назва – біляк.

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у листяних (переважно дубових і березових), хвойних та мішаних лісах; у червні – листопаді.

Їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють після відварювання (відвар вилити). Використовують при бленореї та сечокам’яній хворобі як сечогінний засіб.

Замість хряща-молочника перцевого часом збирають умовно їстівний хрящ-молочник повстистий.

Хрящ-молочник справжній

Хрящ-молочник-справжній

Поширений у Західному Поліссі. Росте у березових та мішаних (під березою) лісах, групами; у липні – вересні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим, про запас засолюють.

Хрящ-молочник червоно-коричневий

Біляк

Поширений на Поліссі, в Лісостепу та Прикарпатті. Росте у листяних (дубових) хвойних та мішаних лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють.

Часничник великий

Часничник великий

Поширений у Карпатах і Криму. Росте у листяних (переважно букових), зрідка хвойних лісах, на листі, гнилій деревині, ґрунті; у травні – листопаді. Використовують свіжим, сушеним.

Часничник дрібний

Полост часниковий

Місцева назва – полост часниковий.

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у лісах, переважно хвойних, на піщаних ґрунтах, на опалих хвої, гілочках та інших рослинних рештках; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать. Вживають як приправу до деяких страв. Виявлено онкостатичну речовину.

Часничник дубовий

Часничник-дубовий

Поширений на Поліссі. Росте у дубових та мішаних лісах, на опалому дубовому листі; у жовтні – листопаді, їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.

Цікаві факти про гриби: http://ru.factografia.com/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B1

Список використаних джерел

1. Зерова М. Я., Єлін Ю.Я., Коз’яков С. М. Гриби: їстівні, умовно істівні, неїстівні, отруйні.- К.: Урожай, 1979

2. Єлін Ю. Я., Зерова М. Я., Лушпа В. І., Шаброва С. І. Дари лісів. – К.: Урожай, 1979

3. http://www.pmos.vstu.vinnica.ua/


	

2s коментарів »

  1. Чому видають всякі отруйні гриби за істивні , а потім люди труються…..

    Коментар від яя — Жовтень 13, 2013 @ 9:56 pm | Відповідь

    • Напишіть, будь ласка, які саме отруйні гриби видаються за їстівні. Помилка можлива, тому що стаття написана не на основі власних досліджень. При написані використані джерела з інтернету. Давайте виправимо помилку, тому що, на мою думку, жодна буква не варта людського життя.

      Коментар від Klymets — Жовтень 13, 2013 @ 10:29 pm | Відповідь


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s

Блог на WordPress.com .

%d блогерам подобається це: