Євшан-зілля

Вересень 24, 2011

Білий гриб – цар грибів

Filed under: Гриби,Україна — Klymets @ 12:54 am
Tags: ,

Білий грибЛюди по-різному називають цей гриб: боровик, печура, коровик, біловик, коров’ятник, ведмежатник, струєнь, корівка. На Україні про нього кажуть: справжній гриб. І хай навіть як багато у лісі грибів, найбільш жаданим є саме білий гриб. Адже своїми поживними та смаковими якостями це найцінніший їстівний гриб. Недаремно ж його називають царем усіх грибів.

Білий гриб один із найбільш «всюдисущих» грибів. Він водиться майже на всіх материках нашої планети, за винятком Австралії та Антарктиди. Тим не менш його батьківщиною вважаються арктичні землі.

Забарвлення білого гриба залежить від лісу, в якому він росте. В дубових лісах шапинка гриба темно-бура, у листяних – світло-бура, у соснових – темно-бура з фіолетовим відтінком, у ялинових – червонясто-бура. Нижня сторона шапинка в молодих білих грибів біла, з віком жовтіє і нарешті стає жовтувато-зеленою.

Білий гриб вимагає до себе особливої уваги — він знає собі ціну. Одним він одкривається одразу, а з іншими наче грається в піжмурки. Треба мати добре, зірке око, що вміє помічати, і не квапитись.

Краще брести поволі, аніж бігати по лісі, бо можна пройти поряд з грибом і не помітити його. Білий гриб любить і вміє ховатися в моху, в опалому листі, в траві, за перетлілим хмизом, у лісовому смітті.

Збирати білі гриби, особливо неврожайного року,— вельми складний промисел. Тому не дивно, що багатьох цікавить — де і як їх знаходять.

Досвідчений грибник не шукатиме цей гриб у будь-якому місці. Він піде туди, де ростуть сосни, ялини, берези, дуб, бук, граб. З цими породами найбільше приятелює білий гриб.

У березових лісах його можна знайти під рідкими кучерявими старими березами, біля ялівцю. Урожайного року білі гриби ростуть і в незвичних для них місцях, в молодому, не висадженому соснякові, у змішаному гайку, в молодому осичнякові, березнякові, дубнякові, на пагорбках з піщаним ґрунтом.

Чимало білих грибів (боровиків) росте в соснових борах, поміж брусничника та вересу. В посушливі роки білих грибів було більше в соснових борах із вогкуватими піщаними місцинами, порослих м’яким зеленувато-оксамитним мохом. У соснових посадках України, де мало лісової підстилки, білих грибів нема. А от у дубняках упереміш з сосною ростуть білі міцні гриби. Зустрічаються білі гриби і в кущах верболозу, в молодих березових заростях, на колишніх вирубках. В мочаркуватих вибалках, де немає мурашників, білі не ростуть.

Тому його найчастіше можна знайти на добре освітленій, обігрітій галявині з не дуже вологим ґрунтом у рідкому лісі, на узліссі, на старих, зарослих травою дорогах і стежках, біля просік, де негустий верес чи папороть.

І от вам пощастило: ви угледіли міцний боровичок, що сором’язливо зачаївся під зжовклим листям. Цупка темно-коричнева шапинка на білій товстій ніжці. Але не кваптесь. Спиніться, уважно огляньтеся довкола, пошукайте, чи немає поблизу сусіда. Бо ж білі гриби ростуть цілими родинами, вони діти однієї грибниці. У соснових борах часто трапляється знаходити в одному місці до 17 й більше різних за віком боровиків.

У березових гаях вони ростуть родинами по два-п’ять, іноді й до 40 штук. Такі щасливі місцинки надовго залишаються в пам’яті грибників.

Рекомендується збирати білі гриби з шапинкою діаметром до 4 сантиметрів, приблизно п’ятиденного віку, не менші. Від такого гриба можна взяти найбільшу корисну масу без значного зниження її цінності. Але поки що на цю пораду мало хто зважає. Білий гриб збирають майже будь-якого віку, не беруть лише дуже старі та геть зчервивілі гриби.

Так уже ведеться, що коли випадає урожай на білі, то місцеві жителі не помічають інших грибів. А часом буває, набере хтось повний кошик різних грибів, а під кінець натрапить на білі. Тут можна з певністю сказати, що він, не задумуючись, викине набрані гриби і визбирає білі.

В Україні білі гриби плодоносять у три періоди: літній — «колосковий», пізнолітній — «жнивовий: та осінній — «листопадовий».

Хоча білі гриби зустрічаються з червня по жовтень, а подекуди навіть з травня по листопад, та особливо щедро плодоносять вони протягом чотирнадцяти днів один, рідше два сезони.

Певна, роками перевірена прикмета того, що настала пора білих грибів,— порожевілі листочки на дубі. А коли настає холод, утворюється надлишок вологи, білі гриби поступово сповільнюють свій ріст, виводяться раніше за інші гриби.

У погожі дні «бабиного літа», як звичайно, це буває під кінець вересня і першої декади жовтня, з’являється третій шар грибів — листопадовики. У листопадову пору в лісі ростуть і боровики-листопадовики. Знайти їх нелегко. Вони заховуються у траві та під опалим кистям. Та часом вони «вибігають» на сонячні галявини, на просіки, але вже не там, де їх знаходили влітку. Влітку гриби більше «тулились» до дерева.

А чому ж цей вид грибів називають білими, хоча деякі його форми мають темне, майже чорне забарвлення шапинок? Білими на відміну від чорних грибів, вони називаються тому, що, висихаючи, нижня частина шапинки у молодих грибків не змінюється, залишається білою, тоді як у решти видів цієї родини (наприклад, підосичники, підберезники) вона або не була білою, або темніє. Білий він ще й тому, що його м’якуш не темніє ні на повітрі, ні в окропі.

Вже йшлося про те, що білий гриб — найцінніший, найкращий між усіма грибами. «Гриб боровик до корони звик»,— так у народі кажуть про білого гриба, що користується великою шаною в грибників.

Найефективніша заготівля про запас і збереження білого гриба — сушіння! Сушіння дозволяє зберегти всі корисні речовини і навіть підсилити специфічний грибний запах, за який білий гриб особливо цінують. Сушіння одночасно найдоступніший і оперативний спосіб заготівлі. Свіжі гриби очищають від ґрунту і сміття ножем. Великі гриби поділяють на шапинки та ніжки, особливо великі екземпляри нарізують пластинами від 0,5 до 1,5 см, а дрібні сушать цілими.

 

Другим по ефективності способом заготівлі є заморозка у морозильних камерах. У цьому випадку гриби також зберігають всі свої смакові якості та корисні речовини, але залишаються об’ємними і вимагають постійного перебування в морозилці.

Маринування і соління білого гриба знижують його смакові та ароматні якості.

Білий гриб споживають у нас в найрізноманітніших стравах. Його смажать і варять свіжим у супах, юшках, тушкують в печенях; сушать, а потім готують супи, борщі, печуть пироги, роблять грибну ікру. Білі гриби маринують і роблять з них різні закуски.

За що ж саме так ціниться білий гриб?

За його міцний, білий, що не чорніє ні на повітрі, ні в окропі, м’ясистий, наче свинина, м’якуш і особливо за незрівнянно приємний запах, який з’являється у сушеного гриба. Ці пахощі передаються кожній страві, до якої кладуть білий гриб.

Як показує аналіз хімічного складу, білий гриб дуже корисний: він містить білкові речовини, солі калію та фосфору, цінний він і різними ароматичними речовинами, корисними для людського організму.

Правда, з кожним роком довкола Києва та в багатьох інших грибних місцях білих грибів стає все менше й менше. І винні в цьому самі люди. Пройшли добрячі дощі, а за ними надійшли й грибні тумани. Не гаючись, поспішаєш з кошиком до лісу. Ось і знайома грибна галявина. Але що це? Хвойний настил перерито, наче дикі кабани тут побували. Це пройшли «шкребуни». Поміж справжніх любителів-грибників, на жаль, трапляються й такі, що беруть до лісу шкребки. Знайде білий гриб і давай шкребти своїм варварським знаряддям — вишукувати молоденькі грибочки, які ще не встигли проклюватись з-під хвойного настилу й торішнього листу. Де пройдуть «шкребуни», там кілька років гриби не родитимуть. Справжнє браконьєрство, лісовий розбій, за який слід карати.

Напиши коментар »

Коментарів поки що немає.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s

Створити безкоштовний сайт або блог на WordPress.com.

%d блогерам подобається це: